Ingredienser till Saffranssemla
alltså en semla med saffran:
Räcker till ca 20 st saffranssemlor
- 75 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 påse saffran
- 1 dl vit sirap (eller socker)
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 7-8 dl vetemjöl
- Fyllning till saffranssemlan: mandelmassa (cirka 200 g)
- 1 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
Så här lagar du Saffranssemla semla med saffran:
- Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet. Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara en del av mjölet till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 20 bitar som formas till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i cirka 30 minuter.
- Ugnsvärme 225-250 grader. Grädda bullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
- Skär av ett lock på bullarna. Ta ut en del av "inkråmet". Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa. Lägg en klick fyllning i varje bulle. Vispa grädde och fördela den på varje bulle. Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå.
Detta recept är klipp från ICA kuriren LYCKA TILL....Alla bagare!
2 kommentarer:
Mmmm... smarrigt! Jag önskar så att jag tålde saffran men detta skall jag rekommendera till mina saffransälskande vänner.
Hoppas du får en bra fredag!
/Lilla a (gladdagboken.se)
Jag misslyckades..buhu buhu, dom ville inte jäsa så bra sätt lite kesella i blir dom kanknse fluffigare
men dom smaka gott.
:)
Skicka en kommentar