torsdag 19 november 2009

En gul julsemla :)


Ingredienser till Saffranssemla
alltså en semla med saffran:

Räcker till ca 20 st saffranssemlor
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 påse saffran
  • 1 dl vit sirap (eller socker)
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning till saffranssemlan: mandelmassa (cirka 200 g)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Så här lagar du Saffranssemla semla med saffran:

  1. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet. Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara en del av mjölet till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg.
  2. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  3. Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 20 bitar som formas till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i cirka 30 minuter.
  4. Ugnsvärme 225-250 grader. Grädda bullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skär av ett lock på bullarna. Ta ut en del av "inkråmet". Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa. Lägg en klick fyllning i varje bulle. Vispa grädde och fördela den på varje bulle. Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå.

    Detta recept är klipp från ICA kuriren    LYCKA TILL....Alla bagare!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mmmm... smarrigt! Jag önskar så att jag tålde saffran men detta skall jag rekommendera till mina saffransälskande vänner.

Hoppas du får en bra fredag!

/Lilla a (gladdagboken.se)

Njut av livet sa...

Jag misslyckades..buhu buhu, dom ville inte jäsa så bra sätt lite kesella i blir dom kanknse fluffigare
men dom smaka gott.
:)